S trápením se jednou za čas potřebuje svěřit každý...

03.08.2012 20:33

Na svěřování se někomu blízkému není nic špatného. Někdo preferuje kamarádku, matku nebo jiného člena rodiny, jiný psychoterapeuta či pouhý deník. V každém případě je vždy lepší se někomu svěřit, než to v sobě dlouhodobě dusit. Po vypovídání se každému alespoň částečně uleví.

Někdy je lepší svěřit se odborníkům

Zpovídat a svěřovat se můžete také odborníkovi, psychologovi, psychoterapeutovi nebo psychiatrovi v poradně. S psychologem lze řešit většinou problémy rodinné, partnerské, rodičovské či profesní. Dokáže vás vyšetřit a poradit vám. S psychoterapeutem lze navíc trénovat simulované situace. Psychiatr dokáže odborně řešit psychické potíže, které mohou hraničit s riziky vážnějších psychických poruch.

Pomoci mohou velmi rychle i koučové či mentorové. Mentorink (mentoring) je o zmapování minulosti a vysvětlení jejího vlivu na přítomnost. O zodpovězení otázek, proč se to či ono dělo. O vlivu výchovy a prvních vztahů na současnost. O definování emočních rovnic a jejich odstraňování.

Koučink velmi dobře navazuje na mentorink. Řeší současnost i budoucnost. Pomáhá jasně si definovat, kde chce člověk být a jak se tam dostat rychleji a jednodušeji, než kdyby se o to pokoušel sám.

Zdroj: Novinky.cz, 2011